A sok eső után tegnap végre sikerült megközelíteni a kertben az epret. Sajnos a rengeteg csapadék (egy héten belül kb. 70 mm) megtette a hatását: egy része elkezdett rohadni, de persze nem az apró szemek, hanem a szép nagyok. Azért két tállal sikerült szednem, elsőként ez a sütemény készült belőle.
Évinek is küldöm, állítólag szereti az epret és a tejszínt, nos, ebben mindkettő van! :)
Hozzávalók a tésztához:
6 dkg margarin
20 dkg liszt
5 db tojás
csipetnyi só
Az eperkrémhez:
30 dkg eper
8 dkg porcukor
1 tasak zselatinfix
2 dl tejszín
A joghurtkrémhez:
3 dl joghurt (nálam tejföl)
8 dkg porcukor
1 tasak zselatinfix
2 dl tejszín
Tészta: A margarint 1,5 dl vízzel és csipetnyi sóval felforraljuk, és amikor forr, hozzáadjuk a lisztet. Kevergetve 1 percig főzzük, majd egy kicsit hűlni hagyjuk, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, és kb. 20-25 percig sütjük 200 fokon.
Eperkrém: Az epret összeturmixoljuk a porcukorral, hozzáadjuk a zselatinfixet, a tejszínt kemény habbá verjük, és az eperkrémbe forgatjuk.
Joghurtkrém: A joghurtot elkeverjük a porcukorral és a zselatinfix-szel. A tejszínt kemény habbá verjük és beledolgozzuk a joghurtos krémbe.
Összeállítás: A tésztát 3 egyenlő szélességű csíkra vágjuk fel, az első lapot megkenjük a joghurtkrémmel, a második lapot pedig az eperkrémmel. Az utolsó lappal befedjük és kicsit rányomjuk. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük hogy a lapok megpuhuljanak.
Megjegyzés:
- a tészta elég híg lett, máskor nem volt ennyire folyós az égetett tésztám, nem tudom mi lehet az oka;
- nekem összesen csak egy csomag zselatinfixem volt, így fél-fél csomagot tettem a két krémbe, ezért nem lett annyira stabil a sütemény.
Forrás: Kiskegyed (2012/19. szám)
Ez nagyon fincsi lehet és nagyon guszta is :-)
VálaszTörlésNagyon jól mutat!
VálaszTörlésSikerülhetett volna szebben is, de azért köszönöm! Viszont tényleg finom, könnyű süti.
VálaszTörlés