2013. április 1., hétfő

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

a tésztához:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

a töltelékhez:
fél kg túró
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa

a habrácshoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
ribizlilekvár

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal , a tejföllel és a tojássárgájával. Az egészet gyúrjuk össze és az omlós tésztát fóliába csomagolva tegyük 30 percre hűtőbe.
A túrót villával törjük át, majd dolgozzuk hozzá a cukrot, tojássárgákat, a vanília aromát, és a reszelt citromhéjat. (Eredetileg 2 tojásfehérje kemény habját is hozzá kellene adni, de nekem nem volt plusz fehérjém, ezért csak a sárgáját kevertem a túróhoz, a kimaradt fehérjét pedig a habrácshoz tettem félre.)
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelő nagyságúra, majd tegyük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét szurkáljuk meg egy villa segítségével, majd 180 fokos sütőben süssük kb. 10 percig. Ezután a sütőből kivéve szórjuk meg vékony rétegben a zsemlemorzsával és simítsuk rá a túrós krémet. A sütőbe visszatéve további 25 percig süssük.
Közben verjük kemény habbá a tojásfehérjét a porcukorral, tegyük habzsákba és a sütőből kivett sütemény tetejét rácsozzuk be vele. Tegyük vissza még 10-15 percre a sütőbe, amíg a habrács megszínesedik. Eközben a lekvárt keverjük ki egy tálkában, hogy folyósabb legyen, tegyük bele a habzsákba és nyomjunk egy-egy adagot a kész sütemény rácsközeibe. A sütemény hagyjuk a tepsiben kihűlni és csak ezután szeleteljük fel.

Recept: a menükonyha blogról.

4 megjegyzés: