Hozzávalók:
a tésztához:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6
dkg cukor
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
fél kg túró
10
dkg cukor
2 tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa
a habrácshoz:
3
tojásfehérje
15 dkg porcukor
ribizlilekvár
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, majd
morzsoljuk el a vajjal , a tejföllel és a tojássárgájával. Az egészet gyúrjuk
össze és az omlós tésztát fóliába csomagolva tegyük 30 percre hűtőbe.
A
túrót villával törjük át, majd dolgozzuk hozzá a cukrot, tojássárgákat, a
vanília aromát, és a reszelt citromhéjat. (Eredetileg 2 tojásfehérje kemény habját is hozzá kellene adni, de nekem nem volt plusz fehérjém, ezért csak a sárgáját kevertem a túróhoz, a kimaradt fehérjét pedig a habrácshoz tettem félre.)
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a
tepsink méretének megfelelő nagyságúra, majd tegyük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét szurkáljuk meg egy villa segítségével,
majd 180 fokos sütőben süssük kb. 10 percig. Ezután a sütőből kivéve szórjuk meg
vékony rétegben a zsemlemorzsával és simítsuk rá a túrós krémet. A sütőbe
visszatéve további 25 percig süssük.
Közben verjük kemény habbá a
tojásfehérjét a porcukorral, tegyük habzsákba és a sütőből kivett sütemény
tetejét rácsozzuk be vele. Tegyük vissza még 10-15 percre
a sütőbe, amíg a habrács megszínesedik. Eközben a lekvárt keverjük ki egy
tálkában, hogy folyósabb legyen, tegyük bele a habzsákba és nyomjunk egy-egy
adagot a kész sütemény rácsközeibe. A sütemény hagyjuk a tepsiben
kihűlni és csak ezután szeleteljük fel.
Recept: a menükonyha blogról.
Kívánatos azzal a piros lekvárral, imádom! :)
VálaszTörlésImádjuk, nagyon guszta lett! :)
VálaszTörlésSzééééééép! Nagyon szeretjük! :-))
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlés