2013. április 5., péntek

Karamelles-csokis keksztorta - SAD! 14. forduló

A SAD (Süss, alkoss, díszíts!) játék 14. fordulójára  készítettem ezt a sütés nélküli tortát. Maradék (húsvéti) süteményszélek és -végek felhasználására tökéletes.:) Ha nincs maradék sütink, próbálkozhatunk tetszés szerinti darált kekszes alappal.


Hozzávalók:
A kekszes alaphoz: nálam maradék sütemény egy kis vajjal, kakaóporral és tejjel összedolgozva. Használhatjuk ezt az alapot is, ha nincs maradékunk. A masszát egy kör alakú formába nyomkodjuk, a szélén peremet kialakítva. Ráöntjük a karamelles réteget, és 1-2 órára hűtőbe tesszük hogy megszilárduljon. Végül bevonjuk a csokimázzal és tálalásig hűtőben tartjuk.

A karamelles réteghez:
12,5 dkg cukor
125 ml tejszín
2 dkg vaj
3 dkg méz
csipet só
6 dkg apróra tört földimogyoró
6 dkg darált keksz
A cukorból karamellt készítünk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és felolvasztjuk a hideg tejszíntől megkeményedett karamellt. Hozzáadjuk a vajat, a mézet, a csipet sót, és kavargatva sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, végül hozzákeverjük a darált kekszet és a földimogyorót. (A karamellkrém receptje Zsuzsitól.)

A csokimázhoz:
125 ml tejszín
15 dkg csokoládé (nálam 10 dkg tejcsoki és 5 dkg étcsoki)
A tejszínt felforraljuk, a tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott csokoládét és hagyjuk felolvadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése