2014. október 28., kedd

Német mézes sütemény - SAD 27. forduló

Olyan mint a méz, olyan édes... Csigabige felhívására, a Süss, alkoss, díszíts! játék jelen fordulójának örömére sütöttem az alábbi mézes-fűszeres kekszeket.  Igazi karácsonyi illatok lengték be a konyhát, de ez érthető is, hisz a recept forrása szerint eredetileg karácsonyi csemegéről van szó, ám ez a fűszeres, kemény, omlós sütemény egész évben kedvelt.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg méz
8 dkg vaj
7 dkg darált mandula
1 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. gyömbér
1/2 tk. reszelt szerecsendió
1 tk. fahéj
1/2 tk. szegfűszeg
1 citrom leve és reszelt héja (kezeletlen héjú!)
1 narancs leve és reszelt héja (kezeletlen héjú!)
A díszítéshez: mandula

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket, valamint a narancs- és citromhéjat.  Egy lábosban, kis lángon felolvasztjuk a mézet és a vajat, ráöntjük a lisztes keverékre, jól összekeverjük (kemény tésztát kell kapnunk) és hűlni hagyjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztából diónyi darabokat tépünk, és golyókat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit, és egymástól jó nagy távolságra rátesszük a golyócskákat. Ellapítjuk őket, majd a közepükbe nyomunk egy-egy félbevágott hámozott mandulát. Kb. 15 percig sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. (A recept a Sütivarázs magazin 1. számában jelent meg.)

1 megjegyzés: