2013. augusztus 20., kedd

Mogyorós karamelltorta - SAD 17. forduló

... avagy a gyermekkor íze. Amikor megláttam a SAD 17. fordulójának témáját, több kedves emlék is eszembe jutott, de végül a mogyoró és a karamell párosítása mellett döntöttem. Nagymamám kertjében ugyanis volt egy nagy mogyoróbokor, aminek a termését mindig előszeretettel fogyasztottam.:) A mogyoróhoz pedig kiválóan passzol a karamell, de természetesen dióval vagy mandulával is nagyon finom.



Hozzávalók:
A tésztához (22 cm átmérőjű laphoz):
15 dkg cukor + 6 dkg a habba
20 dkg liszt
6 dkg őrölt mogyoró
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 csomag sütőpor

Kiskukta instrukcióinak megfelelően tortalapot sütünk, amelyet hűlés után háromfelé vágunk. 

A krémhez (PiciJuci receptje volt a kiindulópont):
másfél csomag karamell puding
5 dl tej
22 dkg cukor
6 dl tejszín

A cukorból sötét színű karamellt készítünk, majd felöntjük 4 dl tejjel. Ne ijedjünk meg, a karamell a hideg tejtől megkeményedik, de szép lassan hagyjuk felolvadni. A pudingot keverjük simára a maradék tejjel, és a felforralt karamellás tejhez adjuk, majd sűrűre főzzük. Verjük fel a tejszínt keményre és keverjük a kihűlt karamelles krémhez.
A tortalapokat megtöltjük a krémmel, a torta külsejét is bevonjuk, végül habzsák segítségével rózsákat nyomunk a tetejére, és őrölt mogyoróval díszítjük. 

2 megjegyzés: