2013. január 19., szombat

Szilvalekváros csavart fánk

Hozzávalók:

2,5 dkg friss élesztő (vagy 10 g szárított)
2,5 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
70 dkg finomliszt 
csipet só
3 evőkanál olaj
1 tojássárgája
1,5 dl langyos víz
A töltelékhez: sűrű szilvalekvár


A tészta hozzávalóiból kenyérsütő gép segítségével közepesen kemény tésztát készítünk. Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, és langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepét kimélyítjük, a maradék cukrot, a sót, az olajat és a tojássárgáját beletöltjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, dagasztani kezdjük, közben a langyos vizet is beledolgozzuk.

Letakarjuk, langyos helyen kb. 45 perc alatt megkelesztjük, majd meglisztezett gyúrólapra borítjuk. Téglalap alakúra (60x40 cm) nyújtjuk, fél cm vastagra ellapítjuk. Kb. 10x20 cm-es téglalapokra vágjuk, ha nagyobb fánkokat szeretnénk, akkor vághatjuk 15x25 cm-es darabokra. Egyik oldalukra kb. 1 evőkanálnyi lekvárt halmozunk, egy kicsit elkenegetjük. A tészta mindkét oldaláról fél centit behajtunk, majd az egészet feltekerjük, akár a rétest. Egyenként egy kicsit megsodorjuk, hogy hosszabb legyen, majd párszor megcsavarjuk. A két végét összefogjuk mintha az egész egy nagy gyűrű lenne és összenyomjuk. Az összes tésztát így készítjük el. Bő, közepesen forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk. Lecsöpögtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk. 
Recept: Mesterszakács magazin, 2011. 2. szám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése