2013. január 16., szerda

Pepperkake

Azt hiszem, túlzás nélkül állíthatom hogy végigsöpört a gasztroblogokon a pepperkake-láz, hála Trollanyunak. Sajnálhattam volna ha kimaradok belőle, ugyanis annyira finomak ezek a kekszek, hogy karácsonykor nem is sütöttem mézeskalácsot, mert ahelyett is ezt ettük.

Hozzávalók:
25 dkg vaj
12,5 dkg méz
1,5 dl tejszín
20 dkg porcukor
50 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál őrölt bors
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál kardamom

Egy fazékban a vajat, a cukrot, a tejszínt és a szirupot felmelegítjük, addig amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd félretesszük hűlni. A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel elvegyítjük, majd hozzákeverjük a szirupos keveréket és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap fél órával a formázás előtt kivesszük, kicsit átgyúrjuk és 3-4 mm vastag kekszeket szúrunk ki. 175 fokos sütőben 10-12 perc alatt készen vannak. (Készítettem vékonyabbakat is, vastagabbakat is, nekem a vékony verzió jobban ízlett.)

1 megjegyzés:

  1. Tényleg vétek kihagyni ezt a kekszet! Nálunk is hatalmas sikere volt:) Trollanyu rendesen megfertőzött minket:)))

    VálaszTörlés