2012. április 8., vasárnap

Fonott kalács

Húsvétkor a reggeli szinte kötelező eleme a fonott kalács. Farkas Vilmos receptje alapján készítettem, de néhány dolgot változtattam rajta (pl. kihagytam a citrom- és narancshéjat, vaníliarúd helyett vaníliakivonatot tettem bele, illetve nekem több lisztet vett fel a tészta). Most próbálkoztam először a hatos fonással, egyszer-kétszer újra is kezdtem, mert összekeveredtek a szálak.:) Egyben sajnos nem tudom megmutatni, mert este 9-kor vettem ki a sütőből, és annyira ügyes fotós nem vagyok, hogy villanyfénynél elfogadható képeket kattintsak.

Hozzávalók:

360 g liszt
34 g porcukor
34 g vaj
2 tojássárgája
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
(házi) vaníliakivonat ízlés szerint
a kenéshez: 1 tojás

A hozzávalókat kenyérsütőgép segítségével tésztává dagasztjuk. Kb. 20 percig hagyjuk kelni, majd átgyúrjuk, és újabb 20 percig pihentetjük. Hat részre osztjuk, és mindegyikből hosszú hengereket sodrunk, ügyelve arra, hogy a szálak a végük felé elvékonyodjanak. Összefonjuk, egy tojással lekenjük, majd 35 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre. Miután kivettük, hagyjuk hogy megszáradjon rajta a tojás, majd ismét lekenjük, és megvárjuk amíg a tojás megszárad. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!




1 megjegyzés: