Ízletes rágcsálnivaló a foci-vb idejére, főleg ha pár üveg jól behűtött sört is kínálunk mellé!:)
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt (ha épp nincs otthon, készülhet csak finomlisztből is)
1 evőkanál só
2,5 dl zsíros tejföl
10 dkg vaj
½ dl tej
1 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás (egyik a tésztába, a másik a kenéshez)
A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt a meleg, cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Belekockázzuk a lisztbe a hideg vajat. Alaposan elmorzsoljuk az ujjbegyeinkkel. A
vajas liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egyik
tojást. Sima tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk egy tiszta
konyharuhával, két órán át huzatmentes, meleg helyen kelesztjük. A
megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, sodrófával 1,5-2 cm
vastagságúra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval becsíkozzuk a
tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 20-30
percig a tepsin is hagyjuk kelni, közben 180 fokra előmelegítjük a
sütőt. Elhabart tojással megkenjük a pogácsák tetejét, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Recept: innen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése