2014. június 18., szerda

Tejfölös pogácsa

Ízletes rágcsálnivaló a foci-vb idejére, főleg ha pár üveg jól behűtött sört is kínálunk mellé!:)

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt (ha épp nincs otthon, készülhet csak finomlisztből is)
1 evőkanál só
2,5 dl zsíros tejföl
10 dkg vaj
½ dl tej
1 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás (egyik a tésztába, a másik a kenéshez)

A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt a meleg, cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Belekockázzuk a lisztbe a hideg vajat. Alaposan elmorzsoljuk az ujjbegyeinkkel. A vajas liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egyik tojást. Sima tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, két órán át huzatmentes, meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, sodrófával 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval becsíkozzuk a tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 20-30 percig a tepsin is hagyjuk kelni, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Elhabart tojással megkenjük a pogácsák tetejét, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Recept: innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése