2013. december 26., csütörtök

Gellért-tekercs

Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a gazdag piskótatekercset, most karácsony alkalmából végre sor került rá. Nevét a Gellért Szállóról kapta, amelynek éttermét már a kezdetektől jeles szakácsok vezették, akiknek egy sereg szállodai és éttermi újdonságot köszönhettek a vendégek. Számos új étel is köthető a szállóhoz, az egyik legnépszerűbb a Gellért tekercs. Az eredeti recept máig titkos, de a tejszínes párizsi krémmel és alkoholban áztatott aszalt gyümölcsökkel töltött piskótatekercset érdemes megkóstolni a szálloda éttermében.

Hozzávalók:
A piskótatekercshez:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál finomliszt
A töltelékhez:
2 dl tej
20 + 10 dkg kristálycukor
10 dkg keserű kakaópor
20 dkg vaj
10 dkg pirított mogyoró
1 evőkanál olaj
35 dkg (lé nélkül mérve) kimagozott meggybefőtt (eredetileg konyakmeggy)
8-10 dkg mazsola
Nálam további hozzávaló:
4 dkg kukoricakeményítő
1,5 dl víz

Először a töltelékhez való csokoládékrémet főzzük meg. Ehhez a tejet 20 dkg cukorral, a kakaóval meg a vajjal lábasba töltjük, és kevergetve 2-3 percig főzzük, amíg minden fölolvad benne, szép sima lesz. Hűlni hagyjuk, majd néhány órán át (még jobb, ha egy éjjelen át) hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután elektromos habverővel pár perc alatt jó habosra keverjük. 
(Nekem még a dermedés után is nagyon híg volt a krémem, nem lehetett volna betölteni a piskótába. Ezért kimértem 4 dkg kukoricakeményítőt, és csomómentesre kevertem 1,5 dl vízben. Ezt hozzákevertem a krémhez, és sűrűre főztem. Újra kihűtöttem, és utána pár perc alatt habosra kevertem.)
A piskótatekercshez a tojások sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük.
A kisült piskótalap tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt, törik és nem csavarható.
A mogyorót durvára vágjuk. A maradék 10 dkg cukrot serpenyőben karamellizáljuk, a mogyorót beledobjuk. A tűzről levéve megolajozott tányérra kanalazzuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A meggybefőttet lecsepegtetjük, félbevagdossuk, majd a cukros mogyoróval (grillázzsal) és a mazsolával (ezt előtte rummal meglocsolhatjuk, de langyos vízbe is áztathatjuk) együtt a csokoládékrém kétharmadába keverjük.
Ezt a gazdag tölteléket a kihengergetett tésztára simítjuk, majd felcsavarjuk. A maradék csokoládékrémmel körbekenjük, villával becsíkozzuk, hűtőszekrényben néhány órán át dermesztjük. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

1 megjegyzés:

  1. Szeretném meg kóstolni,a szülinapomra. Kiváncsi vagyok? Majd írok utána. Údv.

    VálaszTörlés