2014. augusztus 9., szombat

Tejfölös-sajtos pogácsa

Ez a pogácsa nem jött volna létre, ha nem találok a hűtőben egy vödör tejfölt, amit sürgősen fel kell használni... továbbá ha nem találom meg Vikinél az alábbi receptet:)

Hozzávalók:
1 kg liszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
1 evőkanál kristálycukor
1 csapott evőkanál só
5-6 dl tejföl
A tetejére: reszelt sajt, de természetesen bármit tehetünk rá (köménymag, szezámmag stb.). 

A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot hozzáadva felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, a tojások sárgáját, a sót, végül a tejfölben felfutott élesztőt és simára dagasztjuk a tésztát. Kb. fél órán át letakarva pihenni hagyjuk.
Lisztezett nyújtólapon ujjnyi vastagságúra sodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Vagy ha lustábbak vagyunk - mint most én -, akkor vágjuk kockákra és így kevesebb leeső rész lesz, amit újra össze kellene gyúrnunk.) Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és kb. 20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Frissen a legfinomabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése