2014. május 23., péntek

Mogyorószószos harcsa rizssel

Az Ízek és utazások blogon meghirdetett nemzetközi ízek versenye alkalmából készítettem ezt azt ételt. Mautner Zsófi: Így főzünk mi című könyvében találtam ezt a kameruni receptet, a leírás szerint az afrikai gasztronómiában fontos szerepet kap a földimogyoró, használják levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz és édességekhez is. Természetesen sokkal autentikusabb, ha nem kész mogyoróvajat használunk, hanem magunk pirítjuk és pépesítjük a mogyorót, a bolti mogyoróvajjal viszont nagyon sok időt spórolunk. A mártás fűszeres, csípős, és előfordul, hogy csak magában fogyasztják a rizs mellé. Kerülhet bele csirke vagy hal, utóbbival határozottan izgalmas.

Hozzávalók:
60 dkg harcsafilé (vagy más hal)
1 nagy hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 cm friss gyömbér
1 chili kimagozva, finomra aprítva
1 hámozottparadicsom-konzerv
3 dl leszűrt húsleves (vagy víz)
4 evőkanál mogyoróvaj
só, bors

A szószhoz kevés olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymákat, a fokhagymát, a gyömbért és a chilit. Hozzáadjuk a hámozottparadicsom-konzervet és a leszűrt húslevest (vagy vizet). Kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk. Ekkor hozzáadjuk a mogyoróvajat, és simára keverjük a mártást. A felkockázott halat sózzuk, borsozzuk és az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. A mártással leöntve, főtt rizzsel tálaljuk. (Én a mártáshoz hozzákevertem a halat, hogy jobban átvegye az ízét.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése