Egyszerűen elkészíthető torta, különlegességét a tésztájában lévő datolya adja. 2-3 nap múlva is puha, szaftos marad.
Hozzávalók:
20 dkg datolya
3 dl tej
10 dkg vaj
14 dkg barnacukor
4 nagy körte
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
csipet só
10 dkg apróra vágott dió
A datolyát kimagozzuk és apróra vágjuk. Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat, az apróra vágott datolyát, a tejet és a barnacukrot. Addig melegítjük, míg a vaj elolvad, és az edény szélénél bugyborékolni kezd. Jól összekeverjük, és félretesszük kb. 1 órára. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, hozzáadjuk a tejes keveréket, 5 dkg apróra vágott diót és a tojásokat. Jól összekeverjük, és egy 22 cm-es kivajazott tortaformába öntjük. A körtéket meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A tészta tetejére rakosgatjuk a körtét, a maradék apróra vágott dióval megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
A receptet a BBC Good Food magazin 2012. novemberi számában találtam, de itt-ott változtattam rajta.
Szilvával készítettem, és itt-ott változtattam egy kicsit rajta, nagyon finom lett! :) Köszönet a feltöltésért!
VálaszTörlésÖrülök hogy ízlett, szilvával is nagyon finom lehet!
Törlés