2013. március 4., hétfő

Rusztikus diós kenyér

Limaránál találtam a receptet, nagyon ízletes kenyérkék lettek belőle.

Hozzávalók:
A kovászhoz:
15 dkg világos rozsliszt (RL 90)
5 dkg BL 80 liszt
csipet cukor
5 g élesztő
13 dkg víz
A hozzávalókat összegyúrjuk és egy tálban letakarva hagyjuk pihenni egy éjszakán át.

A tésztához:
a kovász
10 dkg tejföl (eredetileg joghurt)
80 ml víz
20 dkg BL 80 liszt
10 dkg világos rozsliszt
2 evőkanál burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
2 teáskanál só
1 teáskanál olaj
1 teáskanál cukor (barnacukor)
10 g élesztő
5-6 dkg dió
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és durvára vágjuk. A kovászt és a többi hozzávalót kenyérsütőgépbe tesszük, és a dagasztóprogram segítségével összeállítjuk a tésztát. A diót a végén kézzel beledagasztjuk.
Egy kelesztőtálban hagyjuk duplájára kelni, majd egy lisztezett felületen szögletesre formáljuk és kettévágjuk. A csíkokat kicsit megnyújtjuk és ellentétes irányba megcsavargatjuk párszor. Duplájára kelesztjük, és gőzös sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. (Eredetileg sütőzacskóban kellene, de nekem nem volt.) Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése