A leveshez:
4 db alma
1/2 citrom leve
cukor (vagy édesítőszer ízlés szerint)
vaníliakivonat
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 dl főzőtejszín
őrölt fahéj
csipet őrölt gyömbér
3-4 db szegfűszeg
1 l víz
A gombócokhoz:
12,5 dkg túró
1/2 tojás (vagy egy egészen kicsi)
1/2 evőkanál tejszín
1,5 ek zsemlemorzsa (kb. 15 g)
1 evőkanál vaníliás cukor
Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk. Beletesszük egy edénybe, felöntjük a vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, majd ízlés szerint ízesítsük a cukorral (vagy édesítőszerrel), és a fűszerekkel. Ezután addig főzzük amíg az alma megpuhul, majd a tűzről levéve botmixerrel pépesítjük.
A vaníliás pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett belecsorgatjuk a levesbe. Ezután kevergetve kiforraljuk és még 1-2 percig főzzük.
A gombócokhoz a tojást lazán felverjük, majd a túrógombóchoz a hozzávalókat összegyúrjuk. Lágyabb, de jól formázható masszát kell kapni. Ha túl lágy, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá. Diónyi gombócokat formázunk belőle, majd lobogós, enyhén sós vízben kifőzzük. Ha a gombócok felúsztak a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, majd a leveshez tálaljuk levesbetétnek.
Most lettem kész vele, tökéletes leves!!! Köszönöm szépen a receptet :)
VálaszTörléshttp://sutizona.blogspot.hu/2013/11/fahejas-almakremleves.html