2012. június 17., vasárnap

Blogkóstoló 3. - Krémsajtos cékla, tortilla és kapucíner kocka

Jelentkeztem a "Blogkóstoló" nevű játék 3. fordulójára, melynek házigazdája Trollanyu. A játék lényege, hogy a jelentkezők sorsolás útján kapják meg annak a nevét, akinek a blogjáról el kell készíteniük egy ételt. Nekem a Heti menü - Kevés pénzből finomat és változatosat blogról kellett választanom, ami nem is volt olyan egyszerű. A blog végigolvasása után úgy döntöttem, hogy egy menüt állítok össze a nekem tetsző ételek közül, de még így is kimaradtak olyan finomságok, amiket szívesen megkóstolnék. Köszönöm a recepteket!

Előétel - Krémsajtos cékla

Nagyon ízletes, diétázók is fogyaszthatják! Céklát eddig csak savanyúságként ettem, de a jövőben biztos hogy más formában is tányérra kerül.

Hozzávalók:
2 db cékla
5 dkg krémsajt
3 dkg apróra tört dió
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál zabkorpa
só, bors

A céklát meghámozzuk és puhára főzzük, majd félbevágjuk és a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A cékladarabokat apróra vágjuk és összekeverjük a krémsajttal, a dióval, a zúzott fokhagymával, a tojással, a zabkorpával és sóval, borssal ízesítjük. A céklákat megtöltjük (az egyik tetejére tettem egy kis camembert sajtot) és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.



Főétel - Tortilla  (nálam chilis babbal töltve)

Hozzávalók a tortillához:
25 dkg finomliszt
20 dkg kukoricaliszt
2 dl forró víz
1 evőkanál só
9 dkg vaj

A kétféle lisztet és a sót elmorzsoljuk a vajjal, majd apránként hozzágyúrjuk a forró vizet. 10 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. 10 gombócra osztjuk, és egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk. Fontos, hogy amíg az egyik gombócot nyújtjuk, a többi maradjon letakarva! A tortilla lapok mindkét oldalát száraz serpenyőben megpirítjuk. A megsült lapokat tegyük tányérra, és konyharuhával takarjuk le.
Chilis babbal töltöttem, a tetejét pedig metélőhagymás tejföllel díszítettem.




Desszert - Kapucíner kocka

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás (nálam 6 tojásfehérje + 5 tojássárgája, mert 1 tojássárgája kellett a krémbe)
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 dl olaj
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
2 csomag tejszínes pudingpor
5 dl tej
1 tojás sárgája
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
házi vaníliakivonat

A csokimázhoz:
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál olaj
kevés forró víz

A tészta hozzávalóiból piskótatésztát keverünk és 200 fokon kb. 10 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor kettévágjuk.
A krémhez a pudingport és a tojássárgáját simára keverjük a tejjel, majd sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral kihabosítjuk és hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Megfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Az egyik piskótalapra rákenjük a fehér krémet, beborítjuk a másik lappal, amelyre rásimítjuk a kakaós krémet.
A mázhoz a kakaóport kikeverjük a porcukorral és az olajjal, valamint annyi vízzel hogy folyékony, jól kenhető masszát kapjunk. Óvatosan bevonjuk vele a sütemény tetejét, és hűtőbe tesszük. (Nekem nem szilárdult meg a máz, de ennek előnye is volt: könnyebben tudtam szeletelni, mintha olvasztott csoki lett volna a tetején.)



4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper és egy egész menüt készítettél, nagyon szorgalmas vagy, lehet, hogy csak 1 képet fogok ám feltenni, mert nagyon sok a játékos, sok a munka az összefoglalóval. De a linkkel mindenképpen ide jutnak majd el hozzád. Ezt a sütit elkészítem az tuti, mert irtó jól néz ki nálad. Örülök, hogy játszol te is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nem baj ha csak egy képet teszel fel. Jó munkát az összefoglalóhoz!

      Törlés
  2. De még milyen jól néz ki!!!Nagyon megleptél azzal, hogy egy komplett menüt készítettél el tőlem! Nagyon örülök neki! Szuper ügyes vagy:)

    VálaszTörlés