2012. június 19., kedd

Szendvicskenyér

Aki kenyeret akar sütni, az kezdje a kályhánál, azaz Limaránál. :) Sok kenyeret és péksüteményt sütöttem már az ő receptjei alapján, de öregtésztát ritkán csinálok, kovásszal pedig alig-alig próbálkoztam eddig. Ezt a szendvicskenyeret azért szeretem, mert se öregtészta, se kovász nem kell hozzá, mégis nagyon finom.

Hozzávalók:
A kovászhoz:
10 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
kevés cukor

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd belekeverjük a lisztet. Galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk. 30-40 percig langyos helyen hagyjuk kelni.

A tésztához:
kovász
40 dkg liszt (BL 80)
2 dl tej
2 teáskanál só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
2 evőkanál tejpor vagy burgonyapehely (nekem egyik sem volt, ezért kihagytam belőle)

Kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, egy kelesztőtálban duplájára kelesztjük, majd négy darabba vágjuk. A darabokat egyesével hosszú csíkká nyújtjuk és feltekerjük úgy, ahogy a hokkaido kalács formázásánál. Egy hosszúkás kenyérsütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belehelyezzük a négy tésztát. Amikor szépen megkeltek, ollóval bevagdossuk mind a négy tészta közepét. A kimaradt tojásfehérjét elkeverjük egy evőkanál vízzel, és a tészta vékonyan megkenjük vele. 200 fokos gőzös sütőben sütjük 10 percig, majd 180 fokon további 25-30 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.



3 megjegyzés:

  1. Akkor nem szereted ezt a szendvicskenyeret, hiszen kell hozzá kovász...
    (Emberek! Olvassátok vissza, amit írtok, mielőtt közzéteszitek!)
    Persze, attól még nagyon jól néz ki, és biztosan nagyon finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra gondolt hogy éjszakás kovász nem kell hozzá és szinte azzonnal lehet kezdeni a készítését!

      Törlés