2015. május 17., vasárnap

Sacher torta Stahl módra - Szakácsmustra, 10. forduló

A torta eredeti neve "gyorsított Sacher torta". Véletlenül sem szeretném kritizálni a receptet, de nem értem mitől lenne gyorsított egy olyan elkészítési mód, amelyben vékony piskótalapot sütünk, amit aztán csíkokra vágunk, baracklekvárral megkenünk, végül egymás után feltekerjük a csíkokat. 
Én maradtam a hagyományos verziónál, miszerint sütöttem egy tortaformát, amit félbevágtam és baracklekvárral megkentem. A torta a Szakácsmustra játékra készült (háziasszony: Vöröskaktusz), a szöveges recept itt található, a videó pedig itt érhető el.

Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás (szobahőmérsékletű)
15 dkg cukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez:
45 dkg házi baracklekvár
A díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor


Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és sütőpapírt terítünk egy kapcsos tortaforma vagy tortagyűrű aljába.
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjékből lágy habot verünk, apránként hozzászórjuk a cukor felét, és tovább verjük, amíg kemény hab nem lesz. A tojássárgájákat és a maradék cukrot robotgéppel alaposan összehabosítjuk egy másik tálban, majd szűrőn keresztül rászitáljuk a kakaóport, és elvegyítjük a géppel.
A kakaós-tojássárgás habba fakanállal belekeverjük a fehérjehab ¼ részét (nem baj, ha összetörik), aztán a többit óvatosan beleforgatjuk. A masszát beleöntjük a tortaformába és megsütjük (tűpróba!). A megsült piskótát rácsra téve kihűtjük. A kihűlt piskótát félbevágjuk, megkenjük baracklekvárral, majd rátesszük a másik tésztalapot, és azt is megkenjük lekvárral. A tortát megszórjuk kakaóporral, ha nem rögtön tálaljuk, hűtőben tartjuk.

2 megjegyzés:

  1. Rég jártam már nálad, de látom, hogy mindig csodás ételeket és süteményeket készítesz! És már a hároméves blogévfordulódat is betöltötted. további sikeres blogolást kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, nagyon köszönöm ezeket a kedves szavakat!

      Törlés