Nagyon szeretem ezt a kekszet, mert könnyű elkészíteni, ugyanakkor igazán dekoratív, ahogy a kétféle tészta csigaszerűen tekeredik. Nem utolsósorban pedig nagyon finom, és mivel sokáig eláll, akár kirándulásra, utazásra is nyugodtan vihető! A recept az 1965-ös kiadású, Mária Hajková által összeállított Édeskönyvből származik.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
50 dkg liszt
1 ek. kakaópor
kevés vaníliakivonat
A lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tojásokat és a vajat. Kézzel elmorzsoljuk és két részre osztjuk. Az egyik részbe beletesszük a kakaóport, és a két tésztát külön-külön összegyúrjuk. A fehér tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd a kakaós résszel ugyanígy járunk el. A világos tésztát ráborítjuk a kakaós tésztára, és feltekerjük. Hideg helyen 1-2 órát pihentetjük, hogy jobban tudjuk majd szeletelni. 1 cm széles szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes hőfokon megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése