2015. február 28., szombat

Tiramisu torta - VKF! 70. forduló

A Vigyázz, kész, főzz! játék eme kerek évfordulójára sós vagy édes sajtos-sajtkrémes finomságok készítésére kérte Kabóca a résztvevőket. Szerepel már egy tiramisu torta a blogon, ez most egy picit másképp készült egy születésnap alkalmából, de legalább akkora sikert aratott, mint a korábbi verzió.:) 

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
A piskótához:
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
A krémhez:
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
1 evőkanál zselatin
1 dl víz
Az összeállításhoz:
babapiskóta
kávé
tej
porcukor
kakaópor



A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét és a lisztet is. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába simítjuk és megsütjük.
Amíg a piskóta hűl, kemény habbá verjük a tejszínt, közben a zselatint feloldjuk a vízben és megmelegítjük. A tejszínhez hozzáadjuk a mascarponét és a zselatint, majd habverővel alaposan összedolgozzuk. (Én hulala tejszínt használtam, ehhez nem tettem cukrot, de ha nem elég édes a krém, akkor ízlés szerint édesítsük.)


A babapiskóta áztatásához szükséges tej, porcukor és kávé mennyiségét nem szoktam mérni, hiszen attól függ, hogy mennyi babapiskótára lesz szükségünk. A kihűlt piskótát kettévágjuk, és a tortaforma aljába tesszük az egyik lapot. Egy ecset segítségével kevés kávés tejet kenünk rá, majd rásimítunk egy réteg krémet. Erre tejeskávéba mártott babapiskóta kerül, amire újabb krémréteget kenünk.
Jöhet egy újabb adag mártott babapiskóta, ismét egy adag krém, végül a tetejére tesszük a másik piskótakarikát. Ezt is megkenjük egy kevés tejeskávéval, a torta tetejét és oldalát pedig bevonjuk krémmel.
Az oldalát babapiskótával rakjuk körbe, mindegyikre kenünk egy pici krémet, hogy jobban hozzátapadjon a tortához. Kevés krémet viszont hagyjunk a díszítéshez, tegyük habzsákba és nyomjunk belőle a torta tetejére rózsákat. Legalább fél napra hűtőbe tesszük hogy a piskóta megpuhuljon, tálalás előtt pedig megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.


1 megjegyzés: