2015. január 24., szombat

Florentin szelet

Tipikus karácsonyi sütemény, nálam is még az ünnep előtt készült el. Számtalan verziója kering a neten, én Ottis receptje alapján sütöttem.

Hozzávalók a tésztához: 
30 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só
18 dkg vaj
9 dkg porcukor
1 tojás
kevés vaníliakivonat

A tetejére: 
10 dkg kandírozott narancshéj 
1,25 dl tejszín
5 dkg méz
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg mandulaforgács
A mázhoz: 
10 dkg étcsokoládé

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órára fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük. Közben a tejszínt, mézet, vajat és a cukrot összeforraljuk és belekeverjük a mandulát és a narancshéjat, majd hűlni hagyjuk.
Egy kb. 30x40 cm-es tepsit jól kivajazunk. Az alufóliából kicsomagoljuk a tésztát, kinyújtjuk és belerakjuk a tepsibe majd egyenletesen elkenjük rajta a masszát és kb. 25-30 percig sütjük előmelegített 180 fokos sütőben. Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Másnap téglalap alakú szeletekre vágjuk, mindegyik szelet két végét gőz fölött felolvasztott csokoládéba mártjuk, majd egy rácson hagyjuk megszáradni.

2 megjegyzés: