2014. december 27., szombat

Pompás gyümölcskenyér

Nagyon sokszor készítettem már ezt a Lajos Mari-féle gyümölcskenyeret. Előnye hogy sokáig eláll, amellett hogy nagyon finom.:) Az eredeti receptben szórócukor szerepel díszítésként, de én kókuszreszelékkel szórtam meg, szerintem így majdnem olyan, mintha belepte volna a hó.:)

Hozzávalók: 
16 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
12 dkg vaj vagy margarin
4 tojás
15 dkg cukor
kevés vaníliakivonat
2 evőkanál rum
kb. 30-35 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (én barackot, szilvát, áfonyát, datolyát, cukrozott narancshéjat és kandírozott gyömbért tettem bele)
A díszítéshez: 
10 dkg étcsokoládé
egész mogyoró
kókuszreszelék


A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokat szétválasztjuk, egyenként hozzáadjuk a sárgájákat és beleöntjük a rumot. A nagyobb gyümölcsöket apróra vágjuk, és kevés liszttel megszórjuk, hogy ne szálljanak le a massza aljára. A vajas-cukros tésztához adjuk a sütőporral vegyített lisztet, végül a tojásfehérjék felvert habját. Vajazott, lisztezett őzgerinc vagy gyümölcskenyér formába öntjük és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 50 percig sütjük. Ha kisült, a formában még 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és a süteményt egyenletesen bevonjuk vele. A tetejét egész mogyoróval, szórócukorral vagy kókuszreszelékkel díszítjük.

2 megjegyzés: