2014. március 21., péntek

Bögrés palacsinta karamellizált naranccsal és csokoládészósszal

Krisztinél láttam meg ezt a palacsintát, köszönöm a receptet! Sűrűbb és vastagabb a tésztája mint a hagyományos palacsintának, érdemes kipróbálni! Természetesen bármivel tölthető, én most narancslekvárral, csokoládészósszal és karamellizált naranccsal tálaltam.

Hozzávalók:
A palacsintához:
2 bögre liszt
2 bögre tej
4 kanál cukor
4 tojás
1 csipet só
A karamellizált narancshoz:
2 db narancs
4 evőkanál cukor
2 evőkanál vaj
A csokoládészószhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
pici narancslé

A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a csipet sót és a tojások sárgáját. Alaposan elkeverjük. Utána a tojások fehérjéit kemény habbá felverjük és lazán a palacsinta tésztába forgatjuk. Elég sűrű lesz, de úgy az igazi. Egy teflon serpenyőt felforrósítunk, majd olajjal átkenünk. Mikor jó forró, belemerünk egy merőkanálnyi tésztát, kerekre eligazítjuk, majd megsütjük a palacsintát. Megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. 
A karamellizált narancshoz a narancsot megtisztítjuk, kifilézzük. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, amikor már szép aranybarna, beledobjuk a vajat és a narancsgerezdeket és átforgatjuk. 
A csokoládét apróra vágjuk, a tejszínt felforraljuk és a csokira öntjük, majd narancslével ízesítjük.   
A palacsintákat narancslekvárral megkenjük, összehajtjuk és a tetejére kanalazzuk a karamellizált narancsot. Csokoládészósszal leöntve tálaljuk. 


1 megjegyzés: