2014. március 25., kedd

Datolyás-narancsos tejberizs - VKF! 62. forduló

Éci jóvoltából a VKF! jelen fordulójának témája a rizs, akár sós, akár édes formában. Én az utóbbit választottam, egy arab ihletésű tejberizst készítettem datolyával, mézzel, naranccsal, fahéjjal és pisztáciával.

Hozzávalók:
20 dkg rizs
6,5 dl tej
2 narancs
10 dkg datolya
1 kávéskanál fahéj
3 evőkanál méz
1 marék pisztácia
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaj
1 késhegynyi szegfűszeg

Az egyik narancs levét kifacsarjuk, hozzáöntjük a tejhez, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a mézzel ízesítjük. A rizst megfőzzük a tejben, amikor már majdnem puha, hozzáadjuk az apróra vágott datolyát és készre főzzük. 
A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, közben  kifilézzük a narancsot. Az aranybarna karamellhez adunk egy evőkanál vajat, megvárjuk míg elolvad, aztán hozzáadjuk a narancsgerezdeket. A pisztáciát apróra vágjuk, 2/3 részét hozzákeverjük a tejberizshez. A tejberizst formába simítjuk, majd egy tányérra borítjuk. A narancsot és a karamellszószt rákanalazzuk, végül megszórjuk a maradék pisztáciával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése