2015. augusztus 17., hétfő

VKF! 73. forduló: A nyár ízei - összefoglaló

Végre elkészült a Vigyázz, kész, főzz! játék 73. fordulójának összefoglalója. Finomabbnál finomabb lekvárok, befőttek, likőr készült a befőzés jegyében, lássuk is rögtön, hátha valamelyiket még ki lehet próbálni idén. 

Elsőként Ági jelentkezett a játékra, méghozzá egy édes-savanyú retekkel. Nagyon izgalmasan hangzik ez a fűszeres savanyúság, szívesen megkóstolnám! 



Mariann egy nem kevésbé különleges recepttel készült, levendulazselé került az üvegekbe. Annyira bátor nem vagyok hogy húsokhoz fogyasszam, de az ajánlás szerint a palacsintát megkenném ezzel a finom zselével! 



Andrea mentaszörpöt hozott, azt hiszem, a család apraja-nagyja szívesen kortyolja jól behűtve ezt a frissítőt! 



Zsolték a dió felhasználásának egy igazán különleges módját választották, likőrt készítettek belőle! 
Tegye fel a kezét, aki kér egy kupicával! Én máris jelentkezem! :)



Ínyenceknek kipróbálásra ajánlott a zölddió-befőtt is, szintén Zsolt konyhájából



Diétázók, figyelem! Reya jóvoltából íme itt az alakbarát, cukormentes meggylekvár! A recept alapján bármilyen gyümölcsből készíthető egészséges lekvár, én biztos kipróbálom majd! 



Erika házi vegetát készített, nem is kérdés, hogy ezerszer finomabb, mint a bolti változat! 


Külön dicséret jár egyébként neki, ő volt a legszorgosabb befőző, hiszen a vegetán kívül még három nagyszerű lekvárt is küldött a játékra!

Erika idén először próbálta ki, hogy milyen ha a ribizlilekvárt megbolondítja egy kis fahéjjal. Az eredményt olvasva, azt hiszem, máskor is készül nála ez a lekvár! :)


Jöjjön egy újabb ribizlilekvár, de ezúttal fehérribizli, amely mellé málna és egres is került a fazékba, aztán az üvegekbe. 


Cseresznyelekvár is most készült először Erika konyhájában, igaz kevés lett belőle, épp ezért gondolom még nagyobb ünnep, mikor felbontásra kerül egy üveg.


Következzen ismét egy zölddiós finomság, Marisznak köszönhetően: zölddió lekvár! Marisz szívét-lelkét belefőzte a lekvárba, hiszen még sérüléseket is szerzett közben, de a lekvár elkészült és biztos nagyon finom lett.



Éva igazi premierrel készült a játékra, ajvár került az üvegekbe. Remélem, nem lett családi perpatvar abból, hogy a lilahagyma-lekvár, vagy az ajvár finomabb. Én mindkettőből kérnék egy kis üveggel! Köszönöm! :) 



Iza nagyon lelkes volt, és rögtön két finomságot is eltett télire, elsőként a cukormentes cseresznye-rebarbara lekvárt, ez valóban különleges ízharmónia lehet! 


Az édes után jöjjön egy sós recept, cukkinis lecsó. Teljesen igaza van Izának, a nyárhoz hozzátartozik a lecsó... de így üvegbe zárva, télen sem kell nélkülöznünk. 



Anna sem egy szokványos befőttet hozott, a mustár és a meggy párosítása első hallásra elég bizarrnak tűnik, de egy próbát megér szerintem! Erdélyi specialitás, sült húsok mellé ajánlott fogyasztani.



Nézzétek csak a következő fotót, mintha egy piros gyöngysor lenne! Mirella ribizlilekvárral jelentkezett a játékra... 



... később pedig málnalekvárt is készített, anyukája receptje alapján. Azt hiszem, édesanyád büszke lehet rád és a lekvárra! :) 



Timi naranccsal párosította a rebarbarát, lekvárt főzött belőle és még tönköly gofrit is sütött mellé. Timi szerint a rebarbara számára az eper az ideális társ, de szerintem naranccsal sem lehet rossz, némi gyömbérrel és fahéjjal fűszerezve.:) 



Egyetértek Kabócával, nem telhet el a nyár sárgabaracklekvár-főzés nélkül, ő most levendulával bolondította meg ezt a napsütötte finomságot. Felhívnám a figyelmet a csodaszép csipke díszítésre az üvegen! 



A beérkezett receptek sorát Eszter zárta egy igazi nyári eledellel: kovászos uborkával. Bár nem télire készült a savanyúság, Eszter szerint jól lezárva, vizes dunsztolással tartósíthatjuk. 



Végül, de nem utolsósorban, jómagam házi ketchupot főztem.



Itt a vége, fuss el véle... Ennyi édes, sós, savanyú ízletes alkotás érkezett a VKF! 73. fordulójára, mindenkinek köszönöm szépen a részvételt!

Amennyiben valaki szívesen vállalná a következő forduló házigazdájának szerepét, kérem jelentkezzen kommentben vagy e-mailen, hogy a stafétát átadhassam. 

További kellemes (be)főzést kívánok mindenkinek!

4 megjegyzés:

  1. Sok finomság, de sajnálattal vettem észre hogy az én ajvárom nem szerepel a felsoroltak között!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva!
      Benne van az összefoglalóban az ajvár is, nézd csak meg, ott található Marisz zölddió lekvárja alatt!
      Viszont most vettem észre, ha másik böngészővel nézem az oldalt, hogy nem látható mindegyik fotó, igyekszem javítani.

      Törlés
  2. Nagyon jó volt olvasni ahogy bemutattad a pályaműveket. Köszönöm ezt is.

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük szépen, hogy levezetted, sok finomság került be ebbe a fordulóba! És külön köszönöm, hogy betetted a sok alkotásom :)

    VálaszTörlés