2015. október 3., szombat

Tejfölös bableves (fejtett babból)

Melengető leves ebben az őszi időben, anyukám receptje alapján. Nyári zsenge babból készült, most a fagyasztóból vettem elő egy adagot.

Hozzávalók:
kb. 70 dkg bab (nyáron kifejtett, megmosott bab)
4 db fehérrépa
4 db sárgarépa
1 zeller
1 paradicsom
1 zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
2 kk. pirospaprika
2 burgonya
3-4 ek. olaj
2 dl tejföl
2 púpos ek. finomliszt


A fehérrépát, sárgarépát, zellert, vöröshagymát, zöldpaprikát,  paradicsomot megtisztítjuk és apróra vágjuk. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és beletesszük a hagymát, pár percig állandóan kevergetve pároljuk.
Rászórjuk a pirospaprikát, összekeverjük és felöntjük vízzel, ezután hozzáadjuk a babot és többi felaprított zöldségfélét.
Felforraljuk és puhára főzzük, majd beletesszük  az áttört fokhagymát. A burgonyát apró kockákra vágjuk és a leveshez adjuk. A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, behabarjuk vele a levest, végül még 2-3 percig forraljuk. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk és őrölt borsot is tehetünk bele. 
Nálunk házi csipetke is kerül bele, amit külön sós vízben főzök ki. 


1 megjegyzés: