2014. július 20., vasárnap

Levendulás puszedli

Még mindig levendula... és ha már levendula, a Muskátli Büfé által kiírt, "balatoni nyár" témájú, 65. VKF-re is neveznék vele. Ezt a puszedlit kóstolva már csak fantázia szükséges ahhoz, hogy a tihanyi levendulamezőkön érezzük magunkat.:)
Nem ez az első recept amit a Sütidobozról kipróbálok, de gyanítom hogy nem is az utolsó. Csodás fotók és szuper receptek találhatóak ott, most levendulás kekszet szerettem volna sütni, és erre esett a választásom. Jól választottam, pihe-puha aprósütit kaptam. A tepsiben pedig tényleg hagyjunk elég helyet köztük, mert eléggé megnőnek!

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 púpos tk. (szárított) levendulavirág
1/2 citrom leve
1 tk. szódabikarbóna
csipet só
1 tojás
12 dkg cukor
5 dkg margarin
2 ek. méz
1 ek. víz
kristálycukor a bevonáshoz

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a levendulát, a citromhéjat, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban a margarint a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük.A cukros-margarinos masszához hozzáadjuk a tojást, a vizet és a mézet és az egészet simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel csomómentes masszává keverjük. Az így kapott masszából diónyi golyókat formázunk, és kristálycukorba forgatjuk. (Ez egy kicsit nehezebb művelet, mert elég puha a tészta.) A golyókat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, egymástól legalább 5 cm távolságra (fontos, mert sütés közben nagyon szétterülnek). Tetejüket enyhén megnyomkodjuk (kb. ujjnyi vastag maradjon) és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Miután kivettük, pár percet hagyjuk hűlni és utána könnyen levehető a sütőpapírról.

1 megjegyzés: