2013. február 22., péntek

Lokum

A lokum, vagy nemzetközi nevén Turkish Delight keményítőből és cukorból készült édesség. Gyakran ízesítik citrommal vagy rózsavízzel, utóbbi rózsaszínűre színezi. Állaga könnyű, zselészerű, gyakran kicsit ragadós, általában kis kockákra vágva csomagolják, porcukorral vagy kókuszreszelékkel hintve, ami megakadályozza, hogy a kockák összeragadjanak. Különféle ízesítésben kapható.

Hozzávalók:
A meggyeshez:
1,5 dl víz 
2 evőkanál zselatin
25 dkg kristálycukor
1/4 teáskanál borkősav
1 evőkanál meggylé
2-3 csepp piros ételfesték (elhagyható)
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A citromoshoz:
1,5 dl víz 
2 evőkanál zselatin
25 dkg kristálycukor
1/4 teáskanál borkősav
1 db citrom átszűrt leve
2-3 csepp sárga ételfesték (elhagyható)
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A zselatint a vízzel folyamatos keverés közben felforraljuk. Hozzáadjuk a kristálycukrot és addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Levesszük a tűzről, majd lehabozzuk. Belekeverjük a borkősavat, az ízesítőanyagot és az ételfestéket. 15x15 centis edénybe töltjük, majd hagyjuk, hogy 2-3 óra alatt megdermedjen. 3 centis kockákra vágjuk, végül az átszitált, kukoricakeményítővel elkevert porcukorba forgatjuk.


1 megjegyzés:

  1. Ha nem ehetnek disznóhúst, akkor hogyan használhatnának zselatint????:) Nem kukoricakeményítőből készül?

    VálaszTörlés