2012. október 31., szerda

Dobos-torta - SAD, X. forduló

A SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) X. fordulójára - melynek témája "A bennünk rejlő cukrász" - hoztam ezt a Dobos-tortát. Többször készítettem már, nekem Maci receptje vált be.


Hozzávalók:

A tésztához:
7 db tojás
csipetnyi só
7 púpozott evőkanál finomított kristálycukor
7 púpozott evőkanál liszt

A tojásokat a sóval és a cukorral együtt néhány perc alatt világos, sűrű és habos krémmé keverjük. Apránként hozzászitáljuk a tojáshoz a lisztet is. Egy sütőpapírral bélelt tortagyűrűbe (vagy sütőpapírra rajzolt körre) kenjük a masszát kb. 1 cm vastagságban szép egyenletesen. Pár perc alatt szép világosra sütjük. Amikor az összes piskótalap megsült, a legszebbet kiválasztjuk és egy éles késsel 16 cikkre vágjuk.

A krémhez:
4 db tojás
20 dkg kristálycukor
házi vaníliakivonat (vagy vaníliáscukor)
10 dkg étcsoki
2 evőkanál holland kakaópor
20 dkg vaj
kevés rum

Fém habüstbe tesszük a tojásokat, a cukrot, és a vaníliát. Egy edényben vizet forralunk, rátesszük a habüstöt, és gőz fölött habosra keverjük a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozzuk az apróra vágott csokit, a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtjük a krémet. Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és habosra keverjük.

A karamellhez:
15 dkg porcukor
2 teáskanál ecet
2 teáskanál vaj
víz

A porcukrot egy serpenyőbe tesszük és annyi vizet adunk hozzá, amennyivel épphogy simára lehet keverni (kb. 4-5 evőkanálnyit). Hozzáadjuk az ecetet és a vajat, és közepes lángon folyamatosan kevergetve elkezdjük megolvasztani. Amikor borostyánszínű lett a karamell, levesszük a tűzről és a feldarabolt piskótára kenjük. Egy hosszú, vajazott pengéjű késsel felcikkezzük a még forró karamellt.

A kihűlt krémmel betöltjük a tortát, az oldalát habkártyával díszítjük, a tetejére krémrózsákat nyomunk, végül pedig rárakosgatjuk a piskótaszeleteket.







7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Látom az ecetes trükköt is ismerted a cukorba. :)

    VálaszTörlés
  2. Remekmű, remek recept! Milyen ügyes vagy, de ezt eddig is tudtuk! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gionetta, köszönöm a sok dícséretet, igyekszem rászolgálni.

      Törlés
  3. Ez gyönyörű, gratulálok :)

    VálaszTörlés
  4. Most sütöm meg Húsvétra, szurkolj nekem léci, hogy legalább fele olyan jó legyen mint a Tied.

    Kati
    http://gibkatkonyhaja@blogspot.com

    VálaszTörlés