2016. december 26., hétfő

Linzer

Nagymama-féle omlós linzer jóféle házi baracklekvárral, múltbéli karácsonyok hangulatát idézve. Bízom benne, hogy minden kedves olvasómnak és látogatómnak szeretetteljes, békés karácsonyi ünnepben van része. 

Ahogy a nagyikonyhaja.hu oldalon írják, az omlós tészta viszonylag olcsó, elkészítése gyors és egyszerű. Számtalan variációs lehetőséggel készül, sütés után ropogósan lágy.

Az omlós tészta esetében is nagyon fontosak az arányok, ami ebben az esetben 3 : 2 : 1, vagyis 30 dekagramm liszthez 20 dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt tovább gazdagíthatjuk tojással, tejföllel, ezek segítenek abban, hogy összeálljon a tészta, de vigyázni kell az arányokra, 30 dkg lisztre számoljunk 1 tojássárgáját. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik. Ízesítésként adhat hozzá darált diót, kakaóport, fahéjat, vaníliás cukrot, reszelt citrom- vagy narancshéjat is.

A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen, kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsiradék a kezünk melegétől, mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsiradékot morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót. 
Egy órát a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani. Pihentetés után kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert a tésztában van bőven zsiradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem lesz porhanyós!
A kisült tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől (pl. lekvár) fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése