2017. április 16., vasárnap

Vegán fonott kalács

Minden kedves olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Hozzávalók a tésztához:
350 g liszt 
35 g porcukor 
30 g olívaolaj 
170-175 ml kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
1 kk. só

Hozzávalók a kenéshez:
2 tk. porcukor
2 tk. víz

A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral, beleszórjuk az élesztőt, majd felöntjük a vízzel és hozzáadjuk az olajat. Tésztát gyúrunk belőle, majd cipóvá formázva tálba tesszük és lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. 
6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, melyeket egyforma hosszúságú hurkákra sodrunk és kalácsot fonunk belőle. (Itt található egy videó a fonás menetéről, sajnos nekem sokadik szétszedés és összerakás után sem sikerült az előírásoknak megfelelően fonnom, remélem más ügyesebb lesz mint én.) A kenéshez a porcukrot kikeverjük a vízzel. 
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük a cukros vízzel és letakarva 10 percig pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük 180-185 fokra. 15 percig sütjük a kalácsot, majd lekenjük ismét cukros vízzel és további 5 percig sütjük 180-185 fokon, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kalács receptje innen származik. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése