2016. február 29., hétfő

Foszlós csíkos kifli mogyorókrémmel

Kétszínű kiflik mogyorókrémmel töltve - Gabriella receptje alapján. Mellé már csak egy pohár tej vagy kakaó kell ebben a szomorkás, esős időben, és teljes a boldogság.:) 

Hozzávalók 24 db kis kiflihez: 
40 dkg sima liszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
1 kisebb tojás
csipet só
4 evőkanál kristálycukor
5 dkg puha vaj 
2 dkg friss élesztő
A kakaós részhez: 
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
A tetejére a kenéshez:
1-2 evőkanál tej
A töltelékhez: 
mogyorókrém

A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát.  Elég lágy tésztát kapunk (ha nem elég lágy, akkor tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejet, ha picit ragacsos, akkor pedig 1-2 evőkanál lisztet). Langyos helyen kb. 30-40 percig letakarva kelesztjük. 
Amikor megkelt, átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is adunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága. Majd két-két gombócot gyúrunk a kakaós és világos tésztából is, mert így hogy kisebbek, könnyebb kinyújtani. (No meg így lesz kétféle kiflink, az egyik adag kívül kakaós, a másik kívül sima.:) 

Lisztezett felületen külön-külön egyforma kör alakúra nyújtjuk a  világos és a kakaós tésztát, majd egymásra illesztjük.  Alulra kerül a kakaós tészta, felülre a világos, és felvágjuk 12 egyenlő háromszögre. A szélesebb részére lehet tölteléket tenni, majd feltekerjük és kiflikké formázzuk. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtjuk külön-külön kör alakraegymásra helyezzük (most fordítva: alul legyen a világos, felül a kakaós). 12 háromszögre vágjuk, megtöltjük, feltekerjük és kiflikké formázzuk. 
Sütőpapíros tepsire tesszük a kifliket és még kb. 15 percig hagyjuk kelni, majd a tetejét lekenjük tejjel. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütjük. 


1 megjegyzés: