2013. február 7., csütörtök

Vörösboros marhapörkölt krumplifánkkal

Citromhabnál láttam, és annyira gyönyörű volt a tányéron, hogy muszáj volt nekem is elkészítenem! Nagyon ízletes, a krumplifánk pedig nagyszerűen illik hozzá köretként.

Hozzávalók:

A pörkölthöz:
1 kg marhalábszár
3-4 evőkanál olaj vagy 1 púpozott evőkanál zsír
1 nagyobb vöröshagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
50 ml vörösbor
só, bors, kömény

A krumplifánkhoz:
40 dkg krumpli (tisztítva mérve)
50 dkg liszt
1 tojás
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál só

A húst felkockázzuk és megmossuk. A zsiradékon átfuttatjuk a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük 1 dl vízzel. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. Az elpárolgó vizet pótoljuk, ha szükséges! Mielőtt teljesen megpuhul, a vörösbort is hozzáadjuk.

A krumplifánkhoz megfőzzük krumplit, és még forrón krumlinyomóval összetörjük, langyosra hűtjük.
Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk. A krumplihoz adjuk a lisztet, a sót, a tojást és hozzáöntjük a megkelt élesztőt. Lágy tésztát gyúrunk belőle (ne ijedjünk meg, ha kicsit ragad, így lesz könnyű állagú a fánk), amit lefedve langyos helyen egy órát kelesztünk.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk. Kisebb, 6-7 cm átmérőjű, szaggatóval fánkokat szúrunk ki, amit letakarva még fél órát kelesztünk.
Felforrósítjuk az olajat, hüvelykujjunkkal benyomjuk a fánkok közepét, és óvatosan az olajba csúsztatjuk őket úgy, hogy a lyukas oldaluk legyen alul. Ha az egyik oldala szép pirosra sül, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Papírtörlőre szedve lecsurgatjuk a felesleges olajat és a pörkölttel tálaljuk.


1 megjegyzés: