2013. február 13., szerda

Lala kifli

Évekkel ezelőtt olvastam a receptet a Nők Lapja fórumán, azóta rendszeresen sütöm, mindig nagy sikere van. A Makacska konyhája blog születésnapi játékára szeretnék jelentkezni ezekkel a kis kiflikkel. Kati arra kérte az olvasóit, hogy olyan ételeket készítsenek a születésnapra, amely (vagy amelynek a neve) egy olvasmányukban szerepelt. Én Szabó Magda Tündér Lala című meséje alapján választottam a Lala kifliket. :)




Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
1 pohár kefír
2 tojás (1 db a tésztába, 1 db lekenni)
csipet só


A hozzávalókból kenyérsütőgép segítségével tésztát dagasztunk. Ha nincs gépünk, akkor a tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a langyos liszthez, és a többi anyaggal együtt kelt tésztát dagasztunk. Rugalmas, jól formázható tésztát kapunk. A tésztát kiolajozott kelesztőtálba tesszük és meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 


Töltelék:  

15 dkg margarint habosra keverünk 1 csapott evőkanál sóval.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és nyolc darabba vágjuk, cipót formálunk belőlük. Egy darabot vékony kör alakúra nyújtunk, félretesszük és egy újabb darabot ugyanolyan méretű körre nyújtunk. Ezt a lapot megkenjük a sós margarinnal és beborítjuk a másik kör alakú tésztával. A kört 16 cikkre vágjuk, és egyenként feltekerjük őket. A feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kifliket még 20 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 8-10 perc alatt. Így készítjük el a többi cipót is, összesen 64 darab kis kiflit kapunk. Tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, lenmaggal, köménymaggal, sajttal.

2 megjegyzés:

  1. Óóó, a Lala kifli!! De nagy sztár volt az nlc- n azelőtt. :) Nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen szépek:) Köszi szépen a nevezést:) Szabó Magda amúgy is a szívem csücske:)
    Megkérlek a blogszülinapi bejegyzésemhez is másold be a linket:)

    VálaszTörlés