2015. március 8., vasárnap

Túrós zsemle

Hozzávalók:
45 dkg liszt
5 dkg zabkorpa
25 dkg túró
8 dkg libazsír
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
A tetejére: tojás és szezámmag



Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, a közepében kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a többi anyagot, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, és 30 részre osztjuk. 10 tésztadarabkát gömbbé formázunk, a többiből 25 centis hurkákat sodrunk, amikből 2-2 darabot összetekerve koszorú formára alakítunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, ezután mindegyik közepébe 1-1 tésztagömböt teszünk, majd újabb 30 percig kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással, bőven megszórjuk a szezámmaggal, végül 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. 
A recept a Kifőztük magazin 2012/12. számában jelent meg.


1 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek ezek a zsemlék! Nagyon tetszik a formájuk! :)

    VálaszTörlés