2015. március 30., hétfő

Mississippi csokoládétorta - SAD! 31. forduló

Gazdag és dekadens, sűrű csokoládékrémmel töltött torta, melynek alapja a sajttortához hasonló - állítja Gordon Ramsay a "Világkonyha" című könyvében, és miért ne hinnénk neki? A délen népszerű desszert nevét (Mississippi mud pie) állítólag onnan kapta, hogy a Mississippi sáros partjaira emlékeztet a látványa. 
Mississippi partjait ugyan még nem volt szerencsém látni, de azt megerősíthetem, hogy igazi csokimámor ez a torta! Sok változata létezik, az amerikai háziasszonyok például általában kakaóporral készítik, de Gordon szívesebben használ jó minőségű csokoládét. A SAD! (Süss, alkoss, díszíts!) 31. fordulójára, a Föld körüli utazás alkalmából készítettem ezt a tortát. 


Hozzávalók a tortaalaphoz:
20 dkg (magas rosttartalmú, könnyen emészthető)  keksz (én zabfalatokat használtam)
6 dkg enyhén sózott vaj, kockákra vágva
6 dkg jó minőségű keserű csokoládé, felaprítva

A töltelékhez:
18 dkg jó minőségű keserű csokoládé, felaprítva
18 dkg vaj, kockákra vágva
4 nagy tojás, enyhén felverve
9 dkg sötét muscovado cukor
9 dkg világos muscovado cukor
200 ml sűrű tejszín

A tetejére:
100 ml sűrű tejszín, jól behűtve
2-3 ek. porcukor, ízlés szerint
csokoládéreszelék

A tortaalaphoz a kekszet lezárható műanyag zacskóba tesszük, majd sodrófával egyenletes, nem túl finom állagúra törjük. Nagyobb tálba tesszük. A vajat és a csokoládét lábasnyi, gyöngyöző víz fölé helyezett kerek hőálló tálba tesszük, és felolvasztjuk. Simára keverjük, majd levesszük, a tört kekszre öntjük, és egyenletesen elkeverjük.

20 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformába kanalazzuk, majd egy kanál domború felével egyenletes rétegben szétterítjük a forma alján és körben az oldalán, egészen a pereméig. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses 160 ºC, gázsütő 4. fokozat).

A töltelékhez a csokoládét és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk kissé hűlni. Egy másik, nagyobb tálban a tojásokat és a kétféle cukrot kézi mixerrel addig verjük, míg sűrű nem lesz, és a térfogata a kétszeresére nő. Hozzákeverjük a tejszínt, majd beleforgatjuk a felolvasztott vajas csokoládét.

A keveréket a kekszes tortaalapra öntjük, és körülbelül 45 percre a sütőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából. (Ha a tortát előre elkészítettük, tálalás előtt legalább 30 perccel vegyük ki a hűtőszekrényből, mert a csokoládés töltelék hűtés közben megkeményedik.)

A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral puha habbá verjük. A kihűlt tortára kenjük, végül megszórjuk reszelt csokoládéval. Szeletekre vágjuk, és tálaljuk.

1 megjegyzés: