2012. december 25., kedd

Winter torta

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer 4 db maradék tojásfehérje, amik a hűtőben várták sorsuk jobbra fordulását. Végül ebben a tortában kötöttek ki, és milyen jól jártak! Meg azok is, akik elfogyasztották... :) A receptet Aleda konyhájában találtam.

Hozzávalók:
A habcsók laphoz:

3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
mandula
A piskótalaphoz:
1 egész tojás
1 tojás fehérje
7 dkg cukor
0,5 dl narancslé
0,5 dl olaj
8 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
A csokoládékrémhez:
3 dl tejszín
25 dkg tejcsokoládé
A narancsos krémhez:
2,5 dl tejszín
25 dkg mascarpone (nálam 1 nagy pohár lecsepegtetett tejföl)
5 dkg porcukor
0,5 dl narancslé
0,2 dl citromlé
1 púpos evőkanál zselatin
2 narancs húsa (nálam 3 mandarin húsa)
A díszítéshez: 2 dl tejszín


A habcsók laphoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét a porcukorral,hozzáadjuk a citromlevet. Sütőpapíral bélelt, 22 cm átmérőjű tortaformába tesszük, megszórjuk a mandulával, és 100 fokon 2 órán át szárítjuk.
A piskóta lapokhoz az egész tojást és a tojás fehérjét habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a narancslevet és az olajat, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. A masszából sütőpapíral bélelt, 22 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokon 10 perc alatt két lapot sütünk.
A csokoládékrémhez 1,5 dl tejszínt felforrósítunk, beletesszük a feltördelt csokoládét és addig keverjük, míg egynemű krém lesz. Lehűtjük és belekavarjuk a megmaradt 1,5 dl felvert tejszínbe.
A narancsos krémhez a mascarponet kikeverjük a porcukorral és a narancs felvágott húsával. A zselatint feloldjuk a narancs- és citromlében, kissé felmelegítjük és lehűtjük. A tejszínt felverjük és belekeverjük a mascarponet és a zselatint.
A csokoládékrémet a két piskóta lap közé kenjük, tetejét és oldalát bevonjuk a narancsos krémmel. Egy éjszakára lehűtjük, másnap tetejére tesszük a habcsók lapot és az oldalát bevonjuk 2 dl felvert tejszínnel.



1 megjegyzés: