2012. december 29., szombat

Bejgli

Idegen tollakkal ékeskedem, ugyanis ezeket a csodás bejgliket nem én sütöttem, hanem anyukám. Számomra mind külsőre, mind ízben ez A BEJGLI. Sok töltelékkel, sok tekeréssel és márványos, fényes felülettel. Ami nem márványos, az nekem nem bejgli, legfeljebb diós vagy mákos kalács.

A Sütőipari Egyesülés szerint:
"Alapvető követelmény hogy a tészta-töltelék arány 50-50 % legyen, amely a töltelékarány javára növelhető. A kisült bejgli márványos, fényes aranybarna felületű, amelyet a kétrétegű lekenés befolyásol. Az élesztős tészta térfogatnövekedése következtében megreped a megszáradt tojássárgájás réteg, amelyet lassú kelesztéssel tudunk elérni. Ettől lesz márványos a kisült bejgli felülete, fényét pedig a tojás a megszáradt tojásfehérje réteg segíti elő."

Mivel ennyire kritikus vagyok, jómagam még nem mertem nekiállni, mert félek hogy ilyen szépre úgyse sikerülne. A jól bevált recept Andi konyhájából, cukrász édesapjától származik.




Hozzávalók:

A tésztához (6 db bejglihez):
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12,5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 dkg só
2 db tojássárgája
1 dl hideg cukormentes főzőtejszín
kb. 2 dl hideg víz (vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben)

Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, és a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk (a víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg). Kb. 20 percre hűtőbe tesszük. Célszerű délután készíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Ha ragacsos, nehezen nyújtható a tészta, akkor gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet. Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz szép fényes felülete a bejglinek. Délután, amikor elkészül a bejgli, lekenjük tojássárgával, majd hagyjuk megszáradni. Este lekenkük tojásfehérjével, és éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben tároljuk. Ha meleg helyen tároljuk, akkor túlkel.
Reggel amikor sütjük, már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen (a tészta aljáig). Ez azért szükséges, hogy sütés közben a gőz tudjon távozni. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.





Mák vagy dió töltelék (6 db bejglihez):
85 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, késhegynyi szegfűszeg
5 dl víz

A vizet a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a többi hozzávalóra, összekeverjük és jól kihűtjük (célszerű előző nap elkészíteni).



Gesztenyés töltelék (1 db bejglihez):
25 dkg gesztenyemassza
rum vagy rumaroma
vaníliás cukor

A hozzávalókat simára keverjük, majd a bejglibe töltjük.

1 megjegyzés: