2016. június 9., csütörtök

Medvehagymás hajtovány - VKF! 78. forduló

Szeretem a hajtoványt, mert tipikusan olyan kelt tészta, amit akár édes, akár sós töltelékkel megsüthetünk ízlésünk szerint. Régebben egy "natúr" verzió került fel a blogra, ezúttal viszont medvehagymát is kevertem a krémbe. Így pont beleillik a VKF! aktuális fordulójának témakörébe: "a tavasz zöldségei, gyümölcsei, virágai" felhasználásával készült finomságokat vár a játék háziasszonya, Kisildi

Hozzávalók:

1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojássárgja
1 dl olaj
2 ek. só
1 tk. cukor
5 dkg élesztő
A krémhez:
20 dkg vaj
1 tk. só
1 tojás
20 dkg reszelt sajt
1 csokor medvehagyma
A tetejére: 
1 tojás

A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát készítünk kenyérsütőgép segítségével. Ha nincs gépünk, akkor a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel dagasztjuk. Hagyjuk duplájára kelni, közben a medvehagymát apróra vágjuk. A vajat és a tojást simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a medvehagymát és sóval ízesítjük.
A tésztát két részre osztjuk, és egyesével jó vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a krémmel, majd feltekerjük és trapéz alakúra szeljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és fél órát kelesztjük. A tetejét tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. 


2 megjegyzés: