2014. szeptember 10., szerda

Vajdasági sós - Blogkóstoló, 18. forduló

Vöröskaktusz a házigazdája a blogkóstoló jelen fordulójának, a játék értelmében egy nekünk kisorsolt blogról kell kiválasztani és elkészíteni egy receptet. Timinél kellett körülnéznem, és ez a sós finomság tetszett leginkább. Nála medvehagymával, nálam bazsalikommal készültek a sajtos csigák, de ízlés szerint bármilyen töltelékkel készíthetjük.

Hozzávalók:
A tésztához: 
kb. 2,5 dl tej
1 csomag instant élesztő
1 púpos tk. cukor
1 tk. só
0,5 dl olaj
40 dkg liszt

A töltelékhez:
10 dkg margarin
1 tojás
1 tk. só
reszelt sajt
aprított bazsalikom

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt



Tálba szórjuk a lisztet, majd a közepébe öntünk 2 dl langyos tejet. Beleszórjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalót és összegyúrjuk. (Természetesen kenyérsütő géppel is összeállíthatjuk a tésztát.) A maradék tejet fokozatosan adjuk a tésztához, amíg ruganyos nem lesz. A kész tésztát elfelezzük, cipó alakúra formázzuk a darabokat és pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A puha margarinba belekeverjük a tojást, a sajtot, a bazsalikomot és a sót. 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Kinyújtjuk az egyik cipót vékony téglalap alakúra. Megkenjük az egyik adag margarinos masszával, majd feltekerjük, mint a bejglit. Trapéz alakúra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. A másik cipót hasonlóan megformázzuk majd kb. 15-20 percig sütjük.

1 megjegyzés: