2014. július 10., csütörtök

Meggyes-marcipános kalács

Pihe-puha kelt tészta meggyes-marcipános töltelékkel. Ha nincs friss meggyünk, természetesen használhatunk befőttet is. A receptet a Sütidoboz blogon találtam. 


Hozzávalók:
A tésztához:
0,7 dl tej
1,5 dkg élesztő
22 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipet só
fél savanykás alma
2 dkg margarin
1 tojás
A töltelékhez:
10 dkg marcipánmassza
15 dkg magozott meggy
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. porcukor
A tetejére:
1 tojás fehérje
mandulaforgács

A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben az almát meghámozzuk és lereszeljük, a margarint pedig felolvasztjuk. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt almával, a tojással, az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen a tál oldalától. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 40 perc alatt). 
A töltelékhez a marcipánt lereszeljük, a meggyet kimagozzuk, a porcukrot pedig összekeverjük a fahéjjal és a gyömbérrel. Miután a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd két egyforma bucira osztjuk. Először az egyiket kb. 20x40cm-es téglalappá sodorjuk, majd rászórjuk a meggy felét és a lereszelt marcipánt, végül rászitáljuk a fahéjas cukros keverék felét is. 
Ezután a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, és a kész tekercset kicsit átnyomkodjuk hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, és így két egyforma hosszúságú rudat kapunk. Egy sütőpapírra fektetjük a két rudat, egyik végüket összecsípjük és összecsavarjuk őket. Ezután óvatosan a papírral együtt átemeljük a sütőformába, beleigazítjuk, majd vékonyan megkenünk olajjal és letakarjuk, így hagyjuk kelni további 30 percig. Ezután megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével és megszórjuk mandulaforgáccsal. Kb. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sül. 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom recept !!! A lányom kedvence lett :) Köszönöm !!! :) (Nekem kicsit több liszt kellett hozzá)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök hogy a lányodnak ennyire ízlik! További jó sütögetést! :)

      Törlés