2013. október 21., hétfő

Mississippi mud pie - VKF! 59. forduló

A Vigyázz, kész, főzz! játékra készült ez a torta, melybe Praliné Zsuzsi kiírásának - részeges csokoládé - eleget téve igyekeztem minél több alkoholt (konkrétan Baileys-t) csempészni. Végül nem teljesen úgy sikerült ahogy elképzeltem, ugyanis a csokoládépudingos krém nem akart megszilárdulni. Így kénytelen voltam a híg krémet egy újabb desszerthez felhasználni: egy pohárkrémben végezte, de erről majd egy másik bejegyzésben... A lényeg, hogy nem maradt a tortából egy morzsa sem.:) A receptet itt találtam, amin aztán itt-ott-amott változtattam.

Hozzávalók:
A kekszes réteghez:
36 dkg keksz
8 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál krémlikőr
2 evőkanál kakaópor

A sült csokikrémhez:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál főzött kávé
2 evőkanál kakópor
3 evőkanál krémlikőr
kevés vaníliakivonat
6 tojás
20 dkg cukor

A tetejére:
2 dl tejszín


A kekszet ledaráljuk, összemorzsoljuk a vajjal és a kakaóporral, majd egy 24 cm-es kivajazott tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 6-7 percre 180 fokos sütőbe tesszük, hogy egy picit szárazabb legyen.
A csokikrémhez a vajat és a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a likőrt, a vaníliakivonatot, a kakaóport és a kávét. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat 10 dkg cukorral krémesre és kb. a duplájára habosítjuk, majd belekeverjük a csokis masszát. A tojások fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan beleszórjuk a maradék 10 dkg cukrot. A tojásfehérjét és a csokis krémet óvatosan összekeverjük, majd a kekszes rétegre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a hűtőből kivett torta tetejére simítjuk, és tálaljuk.


4 megjegyzés:

  1. Hű, látszik, hogy igazi tömény csokis élvezet ez a torta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még csokisabb lett volna, ha a pudingos krém is rákerül... de így is elég tömény volt.:)

      Törlés
  2. Ez aztán nagyon finom lehetett :)

    VálaszTörlés