2016. május 4., szerda

Túrós-almás kalácsrakottas

Eleink pünkösdi eledele is lehetett volna véleményem szerint ez a kalács, épp ezért küldöm el Katalin ünnepi játékára. Szerintem annál is inkább megállná a helyét nagyszüleink asztalán, mert semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges az elkészítéséhez. 
Hiszen a legtöbb falusi háznál megtermett az alma, a tehenek szolgáltatták a tejet, amiből házilag készült a túró, a tyúkoknak hála pedig volt tojás. Bármilyen kalács felhasználható a rakottashoz, de legjobb természetesen a saját sütésű. 


Hozzávalók:
50 dkg kalács
25 dkg túró
2 ek. tejföl
fél citrom leve
2 ek. porcukor
3 tojás
2 dl tej
2 alma
1 kk. fahéj

A kalácsot vékonyan felszeleteljük, a túrót a tejföllel, a porcukorral, a citromlével és 1 db tojással elkeverjük. A tejet elhabarjuk a 2 tojással, fahéjjal ízesítjük. Az almákat megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Egy sütőforma aljára rakosgatjuk a kalács felét, erre simítjuk a túrókrémet. A krémre tesszük az almaszeleteket, végül beborítjuk a kalács másik felével. Ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, a tetejét megszórjuk kristálycukorral és 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, akkor próbáld ki!:) Maradékok megmentésére is nagyon jó, felhasználható a szikkadt kalács, vagy a nem túl friss alma is!

      Törlés