2016. február 13., szombat

Red velvet torta - VKF! 76. forduló

Valentin napra, illetve a Vigyázz, kész, főzz! játék 76. fordulójára - melynek témája: romantikus ételek - valamilyen süti dukál, ez nem is kérdés.:) A red velvet (azaz vörös bársony) tortát régóta szerettem volna megsütni, most sor került rá Detti receptje alapján.
Ugyan némi hiba csúszott a dologba, mert állítható tortagyűrűbe tettem, és a tészta kb. 1/3 része sajnos kifolyt a formából, aminek az lett a következménye, hogy a 3 lapból álló torta helyett az enyémben csak 2 lap van. Ennek megfelelően a krém mennyiségét is csökkentettem, de az eredeti receptet írom le, hiszen úgy szebb lett volna. 


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
295 g liszt
114 g liszt
2 tojás
300 g cukor
piros ételfesték
11 g kakaópor
csipetnyi só
1 tk. vaníliakivonat
5 g ecet
5 g szódabikarbóna
246 g író (író helyett használhatjuk víz és joghurt 2/3-1/3 arányú keverékét: 82 g vizet keverjünk össze 164 g joghurttal)

A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a vaníliakivonatot és az ételfestéket is. A kakaóport és a lisztet összekeverjük, az íróhoz adjuk a sót. Az írót belekeverjük a masszába, majd rászitáljuk a lisztet is és csomómentesre keverjük. A szódabikarbónára öntjük az ecetet és hagyjuk pezsegni, így keverjük el a tésztában. A masszát egy tortagyűrűbe vagy kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. (Ha nem szeretnénk szétvágni, akkor süssük külön a lapokat, Detti szerint nem kell megijedni, ha kevésnek tűnik egy-egy laphoz a tészta, nem lesz az! :) A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd egyenesre vágjuk a tetejét és felvágjuk lapokra. A levágott részeket tegyük félre, majd összemorzsolva jó lesz díszítésnek. 



Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
porcukor ízlés szerint
1 tk. vaníliakivonat 

A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliakivonattal. A tejszínt habbá verjük, majd beleforgatjuk a mascarponét. A tortalapokat ezzel töltjük meg, végül rászórjuk a levágott darabokból készített morzsát. Pár óra hűtés után tálaljuk. 

1 megjegyzés: