2015. január 3., szombat

Zserbó - SAD! 29. forduló

Karácsony előtt mi más lehetett volna a Süss, alkoss, díszíts! játék témája, mint a szeretet, a nosztalgia jegyében: "Nagyi titka", vagyis olyan finomság készítése, amit anyukánktól/nagymamánktól tanultunk. Családunkban a zserbót mindig a fotón látható recept szerint készítjük, a nagymamám és anyukám is így sütötte. A játék apropóján azért is esett erre a választásom, mert úgy gondolom hogy ez egy tipikus karácsonyi sütemény.


Hozzávalók a tésztához:
20 dkg zsír
40 dkg liszt
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 ek. tejföl
10 dkg porcukor
A töltelékhez:
20 dkg dió
15 dkg cukor
baracklekvár
A mázhoz:
10 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
4 ek. víz
2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 3 részre osztjuk. Az első lapot kinyújtjuk, és egy zsírozott tepsibe igazítjuk. Megkenjük baracklekvárral, majd rászórjuk a cukorral elkevert dió felét. Erre jön a következő kinyújtott tészta, a lekvár és a cukros dió, végül a harmadik tésztalappal befedjük. A tésztát megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
A máz hozzávalóit a vaj kivételével csomómentesre keverjük és összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a tészta tetejére simítjuk. Hűtőben hagyjuk dermedni, majd forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Igazi, nagymama-konyhája illatú sütemény, én is imádom.... <3 Jó választás!

    VálaszTörlés
  2. Fincsi lehet, nagyon jók a nagyik receptjei :)

    VálaszTörlés