2013. december 6., péntek

Banoffee pite

Juditnál gyakran nézelődöm, csodás ételeket készít, és a fotók is szemet gyönyörködtetőek. Amikor olvastam a játékfelhívásról, rögtön eszembe jutott ez a csábító pite, amit már többször is nézegettem, és most végre el is készítettem.


Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
1 tojás
5 dkg dió
20 dkg darált keksz

A krémhez:
2 nagyobb banán
1 dl tejszín
5 evőkanál barnacukor

A karamellszószhoz:
5 dkg cukor
1 dl tejszín
fél evőkanál vaj

A díszítéshez:
2,5 dl tejszín
3 banán



A kekszes alaphoz vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat a cukorral és a kakaóporral, hozzáadjuk a tojást és összefőzzük. Belekeverjük a diót és a darált kekszet, és belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű tortaformába. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
A krémhez a cukrot felolvasztjuk, hagyjuk karamellizálódni, közben a banánt összeturmixoljuk a tejszínnel. Amikor már szép karamellszínű a cukor, hozzáöntjük a banános pépet és sűrűre főzzük. (Féltem hogy nem lesz elég sűrű, ezért egy evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre kevertem egy pici vízzel, és a banános karamellhez öntve sűrűre főztem.)
Hagyjuk kihűlni, majd rásimítjuk a hűtőből kivett kekszes alapra. A banánokat felszeleteljük és rárakosgatjuk a krémre. 
A karamellszószhoz a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejszínt és sűrűre főzzük, a végén hozzáadjuk a vajat. A tejszínt habbá verjük, rákenjük a banánkarikákra, végül meglocsoljuk a pitét a karamellöntettel.

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy játszol velem:) szép lett és nagyon guszta

    VálaszTörlés
  2. Óh igen, ezt nekem is muszáj lesz!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak rajta! :) A banánkedvelő sógorodnak biztos tetszene! :))

      Törlés