2012. június 19., kedd

Szendvicskenyér

Aki kenyeret akar sütni, az kezdje a kályhánál, azaz Limaránál. :) Sok kenyeret és péksüteményt sütöttem már az ő receptjei alapján, de öregtésztát ritkán csinálok, kovásszal pedig alig-alig próbálkoztam eddig. Ezt a szendvicskenyeret azért szeretem, mert se öregtészta, se kovász nem kell hozzá, mégis nagyon finom.

Hozzávalók:
A kovászhoz:
10 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
kevés cukor

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd belekeverjük a lisztet. Galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk. 30-40 percig langyos helyen hagyjuk kelni.

A tésztához:
kovász
40 dkg liszt (BL 80)
2 dl tej
2 teáskanál só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
2 evőkanál tejpor vagy burgonyapehely (nekem egyik sem volt, ezért kihagytam belőle)

Kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, egy kelesztőtálban duplájára kelesztjük, majd négy darabba vágjuk. A darabokat egyesével hosszú csíkká nyújtjuk és feltekerjük úgy, ahogy a hokkaido kalács formázásánál. Egy hosszúkás kenyérsütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belehelyezzük a négy tésztát. Amikor szépen megkeltek, ollóval bevagdossuk mind a négy tészta közepét. A kimaradt tojásfehérjét elkeverjük egy evőkanál vízzel, és a tészta vékonyan megkenjük vele. 200 fokos gőzös sütőben sütjük 10 percig, majd 180 fokon további 25-30 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése