Névnapra készítettem ezt a tortát, amelyet Suncika blogján olvastam, aki Citromhabtól kölcsönözte a receptet.
Ők 24 cm-es formában sütötték, de én most 20 cm-es tortát szerettem volna, úgyhogy ennek megfelelően változtattam az arányokon.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, kb. 7 cm magas tortához:
A tésztához:
7 nagyobb (vagy 8 kisebb) tojásfehérje
24 dkg cukor
21 dkg dió
7 dkg liszt
A krémhez:
2,8 dkg kukoricakeményítő
2,8 dl tej
7 dkg cukor
11 dkg darált dió
2 dl tejszín
házi vaníliakivonat
rum ízlés szerint
A díszítéshez:
1 kisebb tojásfehérje
15 dkg porcukor
5 dkg olvasztott étcsokoládé
kevés étolaj
A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan
beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180
fokra melegített sütőben hat tortalapot sütünk. A sütési idő 5-10 perc
laponként.
A krémhez a kukoricakeményítőből, vaníliakivonatból, cukorból és tejből pudingot főzünk. Ha kihűlt,
belekeverjük a diót, a rumot és a keményre vert tejszínt. A lapokat a krémmel
megkenve rétegezzük, végül a torta oldalát is bevonjuk.
A mázhoz a
tojásfehérjét a porcukorral sűrű habbá verjük és a torta tetejére
simítjuk.
Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, a torta közepétől indulva egy csigavonalat
rajzolunk a mázra és fogpiszkálóval, ellentétes irányban széthúzgáljuk. A torta
oldalát darált dióval díszítjük.
Meseszép! Ha most kiugrana egy szelet, nem mondanám, hogy nem kérem! ;-))
VálaszTörlésNagyon szépen sikerült, biztos finom is volt!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, valóban nagyon finom volt!
VálaszTörlésEz csodás! A lapok, a teteje... minden. Egyszer megsütöm!
VálaszTörlésPróbáld ki, remélem ízleni fog!
TörlésGyönyörű lett a máz a tetején!!! Gondolom örült neki a névnapos nagyon! :)
VálaszTörlésKöszönöm! Igen, nagyon tetszett az ünnepeltnek! :)
Törlésén a krémbe teszem a tojások sárgáját is
VálaszTörlésNem csak kívül volt mennyei, belül is. Köszönöm :)
VálaszTörlésNem csak kívül volt mennyei, belül is. Köszönöm :)
VálaszTörlés