2015. december 20., vasárnap

Csokis süti karamelles mogyoróval

Egy (cseppet sem diétás :) hétköznapi sütit is különlegessé tud varázsolni némi karamellszósz és mogyoró, íme:

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl tej
15 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
2 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
2 ek. lekvár
A tetejére:
10 dkg cukor
csipetnyi só
1,5 dl tejszín
8 dkg sótlan földimogyoró

A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, közben a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olvasztott csokis vajat, majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát is belekeverjük. A lekvárral és a tejjel lazítjuk. Egy szögletes formát kivajazunk, beleöntjük a tésztát és 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük. 
10 dkg cukrot közepes lángon karamellizálunk, ne kevergessük, csak forgassuk az edényben. Amikor borosnyánszínű, lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a tejszínt. Visszatesszük a lángra és feloldjuk benne a karamellt. Amikor már egynemű, belekeverjük a durvára vágott földimogyorót és a csipetnyi sót is. A kisült süteményt megböködjük, a tetején eloszlatjuk a mogyorós karamellt, így így kicsit bele is fog folyni és finom ragacsos lesz.  
Ízbolygó receptje a Nők Lapja Cafén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése